Een dakkapel biedt u veel extra ruimte in uw woning. Zo kunt u uw zolder bijvoorbeeld omtoveren tot een ruime slaap- of hobbykamer. Maar kunt u zomaar een dakkapel laten plaatsen? Hoe werkt dit allemaal? Doet u dit zelf of kunt u dit beter uitbesteden? En wat kost het eigenlijk? Belangrijke vragen voordat u eraan begint. Wij geven u de antwoorden.
Voor het plaatsen van een dakkapel hoeft u in de regel geen vergunning aan te vragen. Het hangt echter af van uw situatie. Zo zijn de hoogte en breedte van dakramen belangrijke criteria. Het hangt er ook van af of u dakramen aan de voor- of achterkant van het huis plaatst. Controleer altijd of u een vergunning nodig hebt. Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij? Een vergunningsvrije dakkapel voldoet aan de volgende eisen:
• De dakkapel mag niet hoger dan 1,75 meter zijn• De afstand tot de dakvoet moet tussen de 0,5 en 1 meter zijn en tot de zijkanten van het dak minimaal 0,5 meter• De dakopbouw heeft een plat dak
Een dakkapel plaatsen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig. Er zijn dus aardig wat mensen die dit soort klussen zelf oppakken. Maar dit kan tot ernstige problemen leiden. Dakkapellen maken deel uit van het dak. Bij latere montage dient de aansluiting tussen dak en lichtstraat perfect te gebeuren. De verbinding moet echt 100% waterdicht zijn en waterdicht blijven. Ook de rest van de afwerking moet correct worden uitgevoerd om vochtproblemen te voorkomen. Als dit niet goed gaat, kan het zijn dat u in de toekomst hoge kosten moet maken om de schade te herstellen.
Als u een bedrijf inhuurt om de dakkapel te installeren, dan zorgen de medewerkers daarvan voor alles wat daarbij komt kijken. Meestal gebeurt dit zonder kozijnen en ramen. Hiervoor moet u dus wel een glaszetter in de arm nemen. Een frame kopen is heel specifiek, kunt het beste zelf doen. Zorg ervoor dat het kozijn perfect past bij andere kozijnen die u al hebt, zodat het dakraam een mooie eenheid vormt met de rest van het huis. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Kom eens langs in onze showroom in Elst (Gld.).
Het plaatsen van een dakkapel kan snel of langzaam gaan. Het hangt af van het type zonnedak. Als u op locatie een dakkapel van hout laat maken, kan de installatie enkele dagen duren. Maar als u ervoor kiest om een geprefabriceerde lichtkoepel te plaatsen, kan de installatie binnen één dag worden gedaan. Het is soms mogelijk om een ingelijste dakkapel te installeren en alles te installeren, maar meestal moet dit later worden geïnstalleerd.
De prijs van een dakkapel is afhankelijk van het type en de afmeting van het dakkapel. Er is dus geen vaste prijs te berekenen. De modernste geprefabriceerde kunststof lichtstraten kunnen iets duurder zijn omdat ze beter geïsoleerd zijn.
Het antwoord op deze vraag is ja. Elke dakkapel heeft onderhoud nodig, maar sommige dakkapellen hebben meer onderhoud nodig dan anderen. Overweegt u een dakkapel gemaakt van hout? Dan moet u deze regelmatig verven om deze te beschermen tegen de weersomstandigheden, anders zal uw dakkapel gaan rotten. Kunststof en aluminium hebben weinig onderhoud nodig, maar het is wel verstandig om deze twee keer per jaar even schoon te maken met een zacht sopje en een doek.
Als u kiest voor een op maat gemaakte dakkapel, dan kunt u uw wensen aan onze specialisten doorgeven. Gezamenlijk zullen jullie dan een ontwerp bedenken, want dit moet namelijk voldoen aan vele bouwkundige eisen. Deze eisen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en er is een grote kans dat u deze nog niet tot in detail kent. In principe is er veel mogelijk zolang u voldoet aan de voorwaarden wat betreft de isolatiewaarde, de veiligheid, de kwaliteit, de duurzaamheid en de constructie van de dakkapel.
Omdat u met een dakkapel het beloopbare oppervlak van uw woning uitbreidt, verhoogt u altijd de waarde van uw woning. Een schatting maakt u door het aantal m² dat u toevoegt te delen door de prijs van 1 m². Het is wel belangrijk dat u een dakkapel kiest die goed bij uw woning past.